el basar de les espècies

Edgar Allan Poe · «El corb»

Avui fa dos-cents anys del naixement d’Edgar Allan Poe, i des d’Hespèria ens sumem a l’homenatge que se li ret arreu dels Països Catalans i la catosfera. Ho fem amb un podcast d’un dels seus poemes més famosos, El corb. Traduït magníficament al francès per Baudelaire i Mallarmé, i un exemple clàssic del romanticisme, és una profunda al·legoria poètica sobre la mort i el seu abisme separador, i el mateix Poe el recitava sovint.

La influència del poema ha trascendit els paràmetres purament literaris i podem trobar-lo referenciat en molts aspectes de la cultura popular (per posar alguns exemples variats, els Simpson n’han fet una paròdia, hi ha miniatures de warhammer que s’inspiren en el corb, i fins i tot Lou Reed li ha posat el nom a un dels seus discs).

La traducció que hem utilitzat és la de Xavier Benguerel, i la música que l’acompanya és ben romàntica: el Piano Concerto No. 2 in C Minor, Op. 18 – II. Adagio sostenuto, de Serguei Rakhmàninov. La tria ha vingut perquè el compositor rus es va inspirar en un poema de Poe per confeccionar la simfonia coral The Bells i ens ha semblat adequat juntar avui a un i altre romàntic.

Que disfruteu de la lectura, i moltes gràcies per participar en l’homenatge!


Il·lustració de John Tenniel..

8 thoughts on “Edgar Allan Poe · «El corb»

 1. Anna

  Bufa, no sé si m’acostumaré a aquest nou look… però com a mínim ja sembla que el basar torna a funcionar!

  Per cert, heu fet alguns estadística de les obres tractades a l’homenatge? perquè segur que El corb guanya de carrer!

 2. Jacme Post author

  @jm tibau: sí, ha estat inevitable, per a bé i per a mal

  @anna: si te servix de consol, jo també hi trobo que alguna cosa “no està bé”. Deu ser l’enyorança de l’antiga plantilla, potser…

 3. Jacme Post author

  estadístiques? no… d’això se n’encarrega el dani, de bauen_blog, i estos dies el tenim esclavitzat amb les estadístiques de l’ebresfera… 😀

 4. Oriol

  A partir del dia 16 de setembre a Cardedeu fem el nostre homenatge a Edgar Poe en el bicentenari del seu naixement amb tres mesos dedicats a diverses activitats ( explicades de contes, lectures públiques, conferències, projecció de pel·lícules, sopars al carrer, etc.). ELS 19’S DE POE és el títol genèric i les accions es situen a les setmanes del 19. Comencem el dia 16 de setembre amb una conferència al Centre Cultural de Cardedeu a càrrec del sr. Joan Solé, traductor dels contes de Poe al català d’Edicions 62. Hi esteu convidats.
  Felicitats per la vostra pàgina.

 5. Jacme Post author

  per favor, és clar que sí!!!!!

  els podcasts es troben sota una llicència de creative commons, i sempre i quan indiques la seua autoria (per exemple posa-t’hi un enllaç) tens tot el dret del món d’utilitzar-lo!

  a més a més, ho tens fàcil per fer-ho. Allí a on posa “downloa” hi ha l’adreça exacta de l’arxiu d’mp3, i amb un senzill reproductor en línia ho pots fer.

  moltíssimes gràcies per tot!

 6. Pingback: el basar de les espècies » Blog Archive » Edgar Allan Poe · «Annabel Lee»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.