el basar de les espècies

Presentació de «Blocs de ciència»

Amb uns dies de retard, però avui passaré a explicar-vos com va anar el Dia del Bloc i la presentació del llibre Blocs de ciència. D’entrada l’acte va començar amb retard (també): resulta que el presentador, el Jordi Abad, es va trobar amb un d’aquells embussos tradicionals a l’autopista (estos de la capital… se pensen que trobaran la carretera lliure i patapam, embús al canto!). Però malgrat tot, l’acte va començar, i la veritat és que va anar la mar de bé.

En l’incomparable escenari de la Biblioteca de Roquetes (gràcies per acollir-nos, Begonya) a la presidència de la taula hi havia el regidor de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Roquetes, el Jordi Baucells. Va encetar la presentació amb una magnífica exposició de què representava allò que en diuen web 2.0, la situació actual en què es troba Roquetes i les propostes de futur per apropar-la a la majoria de ciutadans del seu poble (sobretot a la gent gran, als escolars i a la gent amb discapacitats.

Tot seguit, el Jordi Abad va passar a presentar-nos el llibre. En una exposició ben engrescadora ens va apropar el contingut del llibre, deixant-nos la mel a la boca (tal i com s’ha de fer), i no es va estar de preguntar directament a l’autor aquelles coses que li havien picat la curiositat, sobretot com va arribar a publicar el llibre.

En Daniel no es va estar d’explicar-nos-ho i, a més a més, tampoc es va tallar en fer-nos partíceps del que opina sobre els científics i el paper (més aviat minso) que tenen en la tasca de divulgació científica. El comentari que més em va agradar va ser quan va descriure què era un científic: un xafarder amb mètode. I, ben pensat, té tota la raó del món! En el llibre, senzillament, havia posat en pràctica i compartit esta curiositat amb tots nosaltres, sempre amb la idea de què el llenguatge havia de ser planer i que el que escrivia ho havia d’entendre, si calia, la seua mare.

El resultat crec que no només el pot llegir la seua mare (per allò de l’amor filial), sinó tots aquells que ens sentim atrets per la ciència d’una manera o altra i que també tenim curiositat per entendre algunes de les coses que conformen el nostre món (però que no tenim perquè comprendre les enravessades paraules dels científics).

Després del torn de paraules, en què els blocaires vam encetar un diàleg ben interessant, vam passar a continuar la xerrada mentre fèiem un pica-pica. I, per acabar, els que encara ens quedava corda, vam anar a sopar plegats (una fantàstica vetllada, vam parlar una mica de tot, vam conxorxar-nos per dominar el món –com a bons frikis–, i hi ha un noticiàs blocosfèric que ens va xerrar d’amagat el Jordi Ferré que no desvetllaré… de moment…).

A què espereu per tindre un Blocs de ciència a la vostra biblioteca?

I si voleu llegir més opinions de la jornada podeu entrar al bloc de la Carme (ella sí que val!).

D’esquerra a dreta: el Jordi Abad, el Jordi Baucells i el Daniel Closa.

.

8 thoughts on “Presentació de «Blocs de ciència»

 1. Laia

  Quedava lluny Roquetes però m’hagués agradat ser-hi! vaig topar amb el bloc Centpeus curiosament, buscant informació pel meu treball de recerca… I el post era molt més científic i entenedor que no pas les quatre pàgines web que havia trobat fins llavors!

  Me n’alegro que tot anés tan bé! Bon dia!

 2. Jacme

  La Carme diu, en un correu que m’ha enviat:
  «Jaume, que m’han sortit els colors! 😀
  Gràcies a tu, un altre cop.
  Per cert, aprofito per demanar-te una altra cosa: que em pots dir on comprar el .cat, si no és indiscreció?»

  El .cat el vaig comprar a arsys.es, en aquell moment era el més econòmic de tots. Ara, jo de tu m’esperaria a alguna oferta (per Sant Jordi en van fer una) i aleshores les despeses del primer any se’t poden reduir molt…

  @laia: bon dia! si t’hauria agradat vindre, vigila, que potser un dia d’estos en fem una a la capital comtal, i aleshores hauràs de vindre-hi a fitxar… 😀

 3. Begonya

  Gràcies a tots els que vau venir a l’acte i a tots aquells que el vau fer possible, tú Jaume un d’ells.
  Va ser una trobada molt satisfactòria que em va permetre conèixer en persona a molts blocaires als que segueixo habitualment i dels que he après tot (encara molt poc) del que sé d’aquest món.
  Compteu amb mi sempre que vulgueu, la Biblioteca de Roquetes és casa vostra.
  Fins ben aviat, i moltes gràcies a tots (Jaume, Daniel G., Daniel C., Jordi A., Carme, Jordi F., etc. etc.)
  Begonya Ferré

 4. Jacme

  uaaaalaaaa! ara ja és una cosa serios i tot (si surt a vilaweb ho deu ser, no?) 😀

  gràcies per l’enllaç, Nightwing80! la intriga? em sembla que per obligació moral, sí, ho sento xiquet! el que et puc dir només t’ho podria dir davant d’unes quantes birres si quedem… 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.