el basar de les espècies

Manual de correcció i redacció de Diaris de Sessions

Tots sabem que és bo que a la xarxa hi puguem trobar eines. I si són per a facilitar l’ús de la nostra llengua, encara millor (perquè el català, malgrat alguns ens vulguen fer creure el contrari, no està per moltes floritures).

La gent del Parlament ha posat al nostre abast un parell de manuals seus. El de redacció i el de correcció dels Diaris de Sessions. I és d’agraïr, ja que este material (pagat, de fet, amb els diners de tots) ara es troba, efectivament, a l’abast de tothom amb un simple clic, en format bloc.

La presentació dels dos blocs és molt acurada, amb un sumari la mar de pràctic que ens porta directament allà a on volem. Però el que compta de veritat és el contingut. I és que tants anys de treballar tant bé amb la llengua s’ha de notar d’alguna manera, no trobeu?

A grans trets, però, el que segurament us interessarà més és el de correcció. El de redacció està molt encarat a com presentar el text al Diari, i possiblement només interessa a aquells tècnics amb la necessitat de preparar un Diari de Sessions d’algun organisme.

Així, doncs, gràcies al Manual de correcció, podem tindre una guia i un criteri a l’hora de decidir-nos per algun (perquè, ja ho sabeu, no tots els Manuals opten pel mateix criteri, i pot ser que tots siguen igual de correctes!). Amb tot, per a l’usuari que no està per falòrnies lingüístiques, este manual el pot ajudar quan li sobrevenen alguns dubtes. Per posar alguns exemples: com usar diversos signes gràfics, com grafiar les sigles i els acrònims o com adaptem els manlleus.

Amb tot, cal que tingueu clar que este manual està pensat per solucionar els problemes que es troben els correctors del Parlament quan adapten les transcripcions al text escrit. La idea principal és que es vol mantindre al màxim possible la literalitat del discurs oral, sense caure en incorreccions, però mantenint al màxim possible el dialecte (i fins i tot l’idiolecte) de l’orador (vegeu l’apartat de lèxic, o el de morfologia). És per això que este manual es pot transformar en gairebé imprescindible si desitgem transcriure correctament en text un discurs i hi volem guardar el màxim de fidelitat possible.

Per acabar-ho de reblar, ens faciliten la llista bibliogràfica amb què treballen (els recursos que es poden trobar a la xarxa tenen el seu corresponent enllaç), i, sempre que tingueu algun dubte, podeu provar de deixar el corresponent comentari (en algun apartat hi és, i està contestat!).

.

4 thoughts on “Manual de correcció i redacció de Diaris de Sessions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.