el basar de les espècies

Obrador Edèndum

Avui acabem de presentar a la premsa un nou projecte de Publicacions URV: la col·laboració que hem iniciat amb Obrador Edèndum (una petita editorial de Santa Coloma). A partir d’ara coeditarem les edicions que es tiren endavant, i ja tenim una fornada llesta amb tres títols: Formes modernes de l’èpica. Del segle XVI al segle XX de diferents autors, El fantàstic. La ciutat del món de Ramon Llull i Apologia d’un matemàtic, de Godfrey H. Hardy & El paper de la matemàtica en les ciències i la societat, de John von Neumann. I en tenim uns quants més que sortiran al gener!

L’ànima d’Obrador Edèndum és el Josep Batalla, un batallador de la cultura catalana que engegà un projecte perquè creïa que calia que el català pogués disposar de textos de pensament de primera línia, d’aquells que conformen la cultura universal, i que difícilment les editorials privades portarien a terme per qüestions econòmiques. És gràcies a ell, i a persones com el Marcel Ortín o el Josep Domingo, que els fonaments acadèmics i de rigor editorial són ben ferms, i tots ens en podem aprofitar en uns llibres presentats exquisitament.

Ara, però, m’agradaria explicar-vos una rocambolesca història de lectura personal (que ens ensenya que tot està connectat, com la xarxa mateixa). I és que fa temps vaig estar llegint la segona part de La màquina del temps de Wells, titulada Les naus del temps, de Sthephen Baxter. Un dels personatges de la novel·la és el lògic Gödel, un científic desconegut per la gran majoria però de tanta importància per a la ciència moderna com el mateix Einstein.

Tant em va agradar el seu teorema de la incompletesa que no vaig dubtar en devorar Gödel: Paradoxa i vida, i encara després em vaig endinsar en la lectura de Gödel, Escher, Bach: Un etern i gràcil bucle. En el primer títol, que és una biografia divulgativa del lògic, un dels matemàtics que apareixen és el Hardy, i s’hi explica que en un moment d’esgotament intel·lectual un amic l’encoratjà a escriure un text en què expliqués quina era la feina d’un matemàtic pur. Endevineu quin text és? Doncs sí, és l’Apologia d’un matemàtic, editada ara per Obrador Edèndum, i que he tingut el goig de revisar tipogràficament. Guaiteu per quins camins més venturosos ens porta la lectura!

.

5 thoughts on “Obrador Edèndum

 1. Daniel Gil

  Bona iniciativa! Trobo molt interessant el treball conjunt entre editorials del territori, i més encara si es tracta de la potenciació del català en temes de poca tirada comercial.

  L’enhorabona!

 2. Jacme

  @night: la veritat és que els que estan a punt de sortir estan molt bé… els poemes occitans de la croada són molt bons!

  @yur: sí, i tant que ho has hagut de patir! ja saps que si en vols algun només l’has de demanar!

  @daniel: crec que accions com estes, sorgides de la societat civil, són les que una institució com la universitat té el deure de potenciar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.