el basar de les espècies

Un cop d’ull al món del llibre

Us transcric un petit article d’opinió meu que ha sortit en el número d’abril de la revista Públics, en què faig un breu (brevíssim!) repàs a la situació actual del món del llibre, amb una picada d’ullet al de les comarques del Camp de Tarragona (l’article en imatges el trobareu aquí i aquí).

S’acosta Sant Jordi i a l’ambient es respira literatura. Les llibreries surten a buscar els lectors i, encara que només sia una vegada a l’any, els ciutadans caminen pel carrer amb un llibre sota el braç.
El que el lector (esporàdic o diligent) acostuma a ignorar és l’amplitud de l’engranatge que cal posar en marxa perquè puga resseguir les lletres que troba sobre el paper. En aquest procés s’hi poden identificar escriptors, editors, impressors, enquadernadors, distribuïdors, llibreters… mil-i-un oficis que dia a dia (i no només per Sant Jordi) malden per treballar per i per a la cultura.
D’aquests, però, cal reconèixer els esforços i riscs econòmics que assumeixen els editors quan aposten per traure els seus títols al mercat. I a les nostres comarques en tenim uns quants, de bons exemples.
Ja fa molt de temps que a les comarques del Camp de Tarragona podem estar orgullosos de tindre una indústria editorial pròpia; lluny queden els dies en què qualsevol llibre havia de vindre, inevitablement, editat des de fora. Enguany, però, serà la primera Diada del Llibre en què no podrem comptar entre nosaltres amb la degana de totes, El Mèdol, que des de 1988 ens venia oferint els seus títols. I cal agrair la tasca pionera que el Joan López ha realitzat al llarg de la seua singladura editorial pel bé dels nostres escriptors, de la nostra indústria i de la cultura de tot el país, i sempre des de la nostra ciutat.
Malgrat això, podríem arribar a dir que el teixit editorial més proper a nosaltres gaudeix (de moment) d’una “bona” salut. I és que a pesar de l’omnipresent crisi econòmica, enguany a les parades dels nostres carrers podrem trobar novetats d’Arola Editors, de Silva Editorial (ambdues de Tarragona), de Cossetània Edicions (de Valls), de Pragma Edicions (de Reus), d’Obrador Edèndum (de Santa Coloma de Queralt), i de tantes institucions públiques i centres d’estudis com ens puguem imaginar.
I, malgrat que totes encaren el futur amb valentia, cal apuntar que les coses estan canviant, per a tots els implicats, des del lector a l’escriptor passant, evidentment, per editors i llibreters. Les noves tecnologies, avui, ja han deixat de ser “noves”; les edicions digitals (com al portal edi.cat) ja són una realitat i l’autoedició està avui més que mai a l’abast de tothom.
Cal que repensem tots plegats els papers que tenim en aquesta gran Auca del Llibre que hem vingut interpretant de fa tant de temps. Cal adaptar la indústria del llibre a una nova manera d’entendre la lectura per part, sobretot, de les generacions més joves (qui diu que no es pot llegir una novel·la en un telèfon mòbil?). I els lectors hauran d’aprendre a discriminar allò que realment els interessa entre la vastíssima oferta que ens espera (com si amb la que tenim ara als taulells no n’hi hagués prou). Els editors i els llibreters tenen l’obligació d’acompanyar-los, com han fet sempre, en aquesta apassionant aventura que és la lectura. El futur d’una part molt important de la nostra cultura està en joc.

3 thoughts on “Un cop d’ull al món del llibre

  1. gamoia

    També els bibliotecaris ens hem d’adaptar per la part que ens toca. Els canvis tecnològics ens presenten un repte gran a tots plegats però també grans oportunitats. I jo confio que sabrem sortir-nos-en amb imaginació i molt d’esforç. Com sempre!

  2. Jacme

    me sembla que els bibliotecaris ja s’estan començant a posar les piles, només cal mirar els ctàlegs de recursos electrònics i els prèstecs de dispositius de lectura de la UdL 😀

  3. Pingback: Pedradas a Públics « editorial petròpolis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.