el basar de les espècies

Ratafia (primera part)

Un bon dia, fa molt de temps, a l’hora dels cafès i licors en un dinar familiar, mon pare m’explicava com ma iaia materna (natural de Torrelavid) feia ratafia a casa amb nous verdes i herbes del troç. La recepta s’ha perdut, però des de llavors que se m’havia quedat el cuquet de fer-ne algun dia a casa jo mateix. El principal “problema” amb què m’havia topat fins ara era trobar nous verdes, l’ingredient diferencial per antonomàsia d’aquest licor, fins que al final un dia passejant vaig trobar un noguer.

La ratafia és un licor que es pot fer a casa a base d’aiguardent i nous verdes. A partir d’aquí per internet podreu trobar mil-i-una receptes (tantes com cases té el nostre país, o més!). El que sí que tenia molt clar a l’hora de tirar endavant el meu projecte, com en un petit homenatge a la ratafia feta per ma iaia, és que volia que el màxim d’herbes possibles fossen recol·lectades per mi al més a prop de casa possible (per això no hi trobareu anís estrellat, per exemple). Així que ara que s’apropa sant Joan i que tenia temps per fer-ho, amb la família hem anat a recollir totes aquelles que podíem trobar fresques (altres ja les tenia a casa recol·lectades de l’any passat, com el té de roca).

Ara mateix tot es troba macerant a sol i serena durant quaranta dies. Per sant Jaume passarem a colar les herbes i seguirem amb l’experiment, però de moment us apunto els ingredients improvisats que hem fet servir. Caldrà esperar al resultat final per saber si la mesura ha estat bona i què ha mancat o sobrat. Però tampoc he pretés mai en cap moment que fos una ratafia perfecta!

Ingredients:

Primer apareixen els ingredients bàsics de tota ratafia (que he anat espigolant d’aquí i d’allà de la xarxa). A partir dels “essencials” (que és l’aiguardent amb les nous i les espècies) i en base a una recepta que incloïa la mesura “una tasseta” he anat pesant els grams de les diferents herbes que cabien en esta mesura atemporal d’abast mundial. Per últim hi apareixen els ingredients més “aromàtics”, que espero que li donen un toc especial.

Un litre d’aiguardent de 50º
3 nous verdes (a quarts)
1 nou moscada
1 rama de canyella
8 claus

16 gr. de matafaluga
8 gr. de puniol
8 gr. de sajolida
4 gr.  d’herba de sant Joan
3 gr.  de maria lluïsa
3 gr.  de sempreviva
3 gr. d’aufàbrega
3 gr. de menta
3 gr. de té de roca
3 gr. de fonoll tendre

1 troç de pell de llimona i 1 de taronja
Flors de borraina
Flors de mangraner
Flors d’esbarzer

 

Tagged on: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.