el basar de les espècies

Blocs i trolls, i marfantes a l’àtic

Ja fa uns dies el Gustau ens va explicar que aniria a Amposta a fer una xarrada sobre el seu bloc. L’han organitzat els internautes ampostins i s’inclou dins de les conferències de l’Àtic2ª.
Avui ja corren per la xarxa diferents algunes valoracions de la xarrada (a bauen_bloc, al bloc de Josep Torta i a Tres és companyia).

gustau a l'àtic

Jo no hi vaig ser, però me jugo una capsa de pastissets de Rasquera a que la conferència del Gustau va estar molt i molt bé. I, de fet, esta és la impressió que m’emporto tot llegint les valoracions als blocs. Fent una mica de recopil·lació, i cito Tres és companyia, en la seua conferència va tractar

• com i per què escull el nom del blog,
• quin és el seu plantejament inicial del blog,
• quins són els factors a nivell general i a nivell puntual que han pogut influir en l’augment constant i exponencial de visitants,
• quina és la concepció i relació que ha d’existir amb la resta de blogs veins, per a poder parlar del fenomen de la blogosfera com a un fet real i amb sentit,
• la importàcia d’una comunitat de bloggers locals, com a font de relació i comunicació,
• el pes dels blogs com a eines comunicatives i la credibilitat que li dóna la gent a les informacions que hi surten (que per cert és una credibilitat molt per damunt del mitjà televisiu, i, propera a la premsa escrita),
• la importància dels blogs pel fet que construeixen canals de comunicació directa entre el narrador de la notícia i els seus lectors, escapant de influències terceres que tanta mà tenen actualment en altres mitjans,
• i també del treball que hi ha al darrera, que n’hi ha i molt.

Però potser un dels punts més «espinosos» que va tractar va ser el tema del comentaris anònims amb mal gust o la intervenció dels trolls. El Dani ho comenta al seu missatge i hi afegeix tota una sèrie de preguntes que contínuament ens fem els internautes quan ens topem amb estos casos (fins i tot ens apunta per la solució radical que la gent de Microsiervos va optar). El Josep fa un temps s’hi va trobar en un maldecap generat per trolls, i al seu missatge comenta com el Gustau es preocupa per la decisió que tard o d’hora haurà de prendre amb els comentaris a La Marfanta.
Al basar de les espècies, gràcies al déus cibernètics, no tenim estos problemes (i ho esperem per molts bits!). Però el «problema» no ens és gens estrany com a usuaris d’internet: des de les mítiques i eternes Guerres Troll de Meristation, a qualsevol altre fòrum en què hem estat, els trolls tard o d’hora hi han fet acte de presència, irremeiablement.
A la xarxa hi ha un bloc dedicat a denunciar els trolls coneguts, i una de les possibles solucions l’exposa en un dels seus missatges a on explica que traure la brossa no és censurar. Així, proposa avisar a l’usuari quan entra en una pàgina (bloc, fòrum, llista de distribució, xat, etc.) que cal que guarde la netiquette i que en cas contrari s’actue taxativament.
En el meu cas l’actuació desagradable d’un troll podria ser fàcilment editada, però en el cas del bloc del Gustau, amb la feina que té per mantenir el bloc, el tràfic de visitants i de comentaris, la cosa es fa una mica més difícil. El Gustau pareix que s’està plantejant la possibilitat d’impedir els «anònims» per solucionar part del problema. Amb tot, me sembla que el problema només estarà posposat: cal enfrontar-s’hi directament.
En el cas del meu bloc tinc la possibilitat de reconèixer l’usuari que m’ha deixat un comentari per la seua IP. Crec que una bona solució és bloquejar la IP del troll. Potser és una solució massa radical però potser, amb una miqueta de sort, d’esta manera la persona que comet actes de trolleria, quan es trobe que no pot continuar la seua diversió es plantejarà la natura de l’acte que comet. En qualsevol cas, les solucions que s’han intentat trobar són moltes i variades, i els trolls continuen campant per la xarxa…

troll

PD: en Rodamón també parla de la xerrada de l’Àtic2ª.

PD2: el Gustau explica en un missatge les impressions que ha tret de la conferència, i a més a més ha posat a l’abast el text de la conferència en este enllaç..

4 thoughts on “Blocs i trolls, i marfantes a l’àtic

 1. jaka

  M’agrada’t molt aquest article i molt interessants els enllaços que has posat, no cal dir que també m’hagués agradat pogué assistir a la conferencia del Gustau que pel que veig es un mestre blocaire.
  Eps una cosa, jo no em jugaria per res una capsa de pastissets de Rasquera, els millors del mon. Saps que per aquí hi ha una botiga que en tenen?
  🙂

 2. Jacme

  @jaka: pos sí, sé a on trobar-ne, a Tarragona… però jo prefeixo escapar-me a comprar-ne directament al forn de Rasquera. Acabats de fer estan moltíssim més bons! 😀

  @javi: gràcies! ;D

 3. Pingback: Algunes impressions de la xerrada sobre el blogs | bauen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.