el basar de les espècies

Com fer un ex-libris

L’altre dia una amiga meua, la Montse, em preguntava com es podia fer un ex-libris. Per a qui no sàpiga què és n’apunto la definició (extreta d’esta pàgina):

Un ex-libris consisteix en una etiqueta o segell de contingut artístic que s’ha reproduït amb qualsevol de les tècniques de gravat existents i que algunes persones o institucions acostumen a col·locar en una de les primeres pàgines dels seus llibres, com a marca de propietat.

La pregunta venia perquè no sabia com fer-ne un: havia d’anar a una impremta? a un dibuixant? hi havia alguna pàgina a on descarregar-se’n algun?
Si busquem per la xarxa ex-libris en podrem trobar diferents galeries. El comú denominador acostuma a ser que estan fets per algun dibuixant o il·lustrador i, per tant, es tracta d’una petita obra d’art. Però com que la majoria de mortals no som artistes, i per molts de llibres que tinguem no ens atreviríem mai a fer un tiratge de 1.000 exlibris (o més) en una impremta, sempre podem recórrer a una solució casolana.
Primer cal buscar el motiu «artístic» que decorarà l’ex-libris. Si voleu que el resultat no quede malament (perquè la imatge que heu triat és de baixa resolució) vos recomano descarregar-vos una font decorativa (dingbats) des d’esta pàgina, per exemple.
I, de passada, si voleu, podeu aprofitar per baixar-vos alguna tipografia que quede bé amb el dibuix que hagueu triat. Seguidament cal que instal·leu les fonts al vostre ordinador.
Després cal obrir un document nou en un editor de textos, com ara l’openoffice. Pensem els ex-libris que volem que surten per pàgina (8, 10, 12…) i creem una taula amb les caselles corresponents. I passem a escriure en un quadre de text la inscripció que volem que hi figure (per exemple, «ex libris basar.cat») i en un altre quadre el motiu que haguem triat per al nostre exlibris.
Seleccionem el text o la imatge i les canviem de color, de mida o de lloc, tot al nostre gust. I copiem i peguem el conjunt tantes voltes com ho necessitem segons la taula que hem fet fins a omplir la pàgina.
Ara només queda imprimir. Evidentment, si teniu una impressora de color, el resultat quedarà més atractiu que en una d’una tinta.
Un parell de consells si voleu que el resultat quede encara millor. Trieu un paper de color groguenc (aossat) o verjurat per imprimir els vostres exlibris, i utilitzeu goma aràbiga per enganxar-los als vostres llibres (com que és una goma natural és menys agressiva amb el paper).
I ara us apunto uns quants ex-libris que he fet, amb la referència de les fonts utilitzades (la majoria vos les podeu descarregar aquí).

exlibris01
text: rolinga renner
dibuix: ranger ray’s

exlibris02
text: coriander
dibuix: africain

exlibris03
text: auriol
dibuix: art nouveau headers

exlibris04
text: inkblob
dibuix: fenotype.

5 thoughts on “Com fer un ex-libris

 1. jaka

  Que xulos els que has fet !!! Jo meu personal no m’he ne fet mai cap, ara en tinc un parell d’antics de la meva família, abans estava molt de moda, be, mes aviat era com una obligació.
  🙂

 2. Jacme

  vols que te’n faça un? tens alguna preferència de dibuix? què vols que t’hi pose? ei, que no és cap obligació, eh?

  😀

  PD: ei, si algú més vol que l’hi en faça un, només m’ho ha de dir, eh!!!???

 3. jaka

  Hola Jaume !!!
  Doncs si que m’agradaria que m’hem fessis un, ara el que no tinc ni idea es que hi podria posar… a veure tu que ets expert que et sembla que podria dir, i el dibuix doncs tampoc ho se, que poc t’ajudo tat?
  Be, tu fes que segur que m’agrada i com que ja em coneixes una mica, segur que la encertes.
  Bon diumenge !!! 🙂

 4. Dani

  No és ben bé un ex-libris, però als meus llibres hi poso un segell que em va dur el meu germà quan va estar a la Xina, amb el meu nom, Dani, en caràcters xinesos… A mi m’agrada molt!!!

 5. Jacme

  @jaka: la veritat és que no ajudes gaire… però no patixes, que alguna cosa farem! ara, me sembla que hauràs d’esperar a que arriben los Reis! 😀

  @dani: pos lo teu segell ha de ser un magnífic ex-libris! quina enveja!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Something is wrong.
Instagram token error.
Follow