el basar de les espècies

sobre l’ebrebloc 2007

Ahir vam assistir a l’Ebrebloc. Per la xarxa ja comencen a haure valoracions, com la d’Enric Simó, la de Rodamon, la deManel Zaera, la d’Ilercavònia o la notícia de Vinaròs News. Els blocaires, a poc a poc, aniran dient les seues impressions i valoracions, i segur que ho faran millor que jo, però no me’n puc estar de comentar algunes coses…
Primer, crec que el format de la trobada va ser ideal. Tot i que un servidor patia perquè no es tornés massa «acadèmica», tot va anar succeint de manera fluïda, amena i diria que gairebé perfecta (quasi que no tenim connexió a la xarxa… però va arribar a temps! 😀 ).
Després de les obligades paraules de les entitats patrocinadores i de la inauguració per part de l’alcalde, el Javier Leiva ens va explicar com fer un bloc. La veritat és que en un primer moment em va sorprendre que optés per wordpress enlloc d’altres servidors, com bloc.cat o blogger, però de fet va ser la millor opció: si has d’aprendre a fer un bloc, millor començar pel millor sistema! (a més hem de pensar que bloc.cat té molts problemes d’estabilitat, i blogger es troba en llengua bàrbara).
Seguidament el Dani ens va presentar un petit estat dels blocs a les Terres de l’Ebre fet per ell mateix i el Gustau. Com a conclusions destacades un parell: que la majoria de blocs es troben situats a Amposta i Tortosa, i que la majoria estan hostatjats a blogger.
Després, l’esmorzar. Cal destacar que l’esmorzar va estar a l’alçada de les meues expectatives (bé, potser faltava alguna baldana i un porró de vi, però tot no pot ser…). Cafè, sucs de fruita, pastes dolces i salades i minientrepans. Un preludi perfecte a la taula redona que es va celebrar tot seguit, que va ser tot un èxit (des del meu punt de vista).

taula redona
Imatge de Vinaròs News. D’esquerra a dreta: Javier Leiva, Josep Emili Fonollosa, Daniel Closa, Meritxell Roigé i Manel Zaera. El Saül Gordillo va excusar la seua presència, la grip el tenia lligat a casa.

Després d’una presentació ràpida feta per cadascun dels membres de la taula de la seua experiència com a blocaires, els assistents es van animar ràpidament a fer preguntes. I és una llàstima que no tinguem gravació del què s’hi va dir, perquè hi van sortir temes molt interessants, com el de l’autoria dels documents que hi ha a la xarxa, què han d’esriure (o no) els polítics als seus blocs, l’experiència wifi de Tivissa i les implicacions que comporta amb els drets de les empreses, per acabar desembocant en un debat interessantíssim sobre la realitat: no tothom té accés a internet (i, per tant, als blocs) a casa nostra, fet que els fa ciutadans sense drets d’esta ciberesfera. Les preguntes a la Meritxell, com a representant política, no hi van faltar (i va ser un goig veure com es mullava a l’hora de contestar-les). I la visió de Josep Emili Fonollosa va ser una aportació amb dades molt interessants (¿sabeu que gairebé no hi ha blocs a les comarques de més avall del Sènia?).
Per últim, em quedo amb una nota del Daniel Closa quan li van preguntar què trobava del fenomen dels blocs a les nostres terres. I són d’estes coses que, a voltes, cal que vinguen de fora per a que te’n dones compte d’elles. El Daniel ens va vindre a dir que l’aglutinació de la nostra comunitat a internet, al capdavall, no deixava de ser una un dels resultats, una de les conseqüències, d’aquell transvasament que volien projectar no fa tants de dies. I un dels fruits d’aquell moviment social va ser la naixença d’una consciència col·lectiva, que potser no es dóna en altres llocs, del qual n’ha sorgit la blocosfera ebrenca.
Després dinar al Paiolet, i cervesseta a La Tertúlia. Tot i les mil-i-una coses que es van dir, per mi lo millor va ser conèixer «en directe» altres blocaires, com el Manel Zaera, la Gamoia o la Carme Pla, per posar uns pocs exemples.
Ep! I tot no hauria estat igual sense l’espectacular actuació de la Colla Joves de Dolçainers de Tortosa (el vídeo és gentilesa de Rodamón).
Per últim, com una mostra de reconeixement a la tasca duta a terme pels mitjans de comunicació amb Ebrebloc, he volgut pujar la falca promocional que ens van fer a Antena Caro.
Moltes gràcies a tots per participar-hi i fins ben aviat!!!

.

9 thoughts on “sobre l’ebrebloc 2007

 1. At turtusi

  Gràcies per l’informe de l’Ebrebloc Jaume, el teu és el més detallat dels que he llegit fins ara.

  Què es va dir a proposit dels comentaris/blocs anònims?

  I si, pel que veig, no hi havia porró ni baldanes llavors no em vaig perdre gran cosa…. no, és broma 😉

 2. Pingback: Catorze.blog » Blog Archive » Celebrado el Ebrebloc 2007

 3. Jacme

  @carme: tot serà qüestió de posar-nos fil a l’agulla i fer un altre bloc&beer! 😀

  @At turtusi: la veritat és que el tema dels comentaris/blocs anònims va sortir molt tangencialment. Sobretot quan es parlava de blocs polítics: es va preguntar si es creia necessari un “confidencial” a les TE, i si este tipus de pàgines malmeten la imatge de la blocosfera. Les conclusions que se’n van traure és que no es necessari cap confidencial, i en cas que n’hi hagués algun de seguida se li veuria la veta (de quin partit coixeja), així que totes les informacions que hi sortissen serien posades entre cometes, i no implicaria cap degradació de la feina que es fa en altres llocs.
  La idea general, que va sortir al blocs&beer, és que a la xarxa ens hi trobem les mateixes coses que passen al carrer, amb una petita diferència: la gent que escriu anònims moltes voltes és inconscient que no es tracta d’un comentari passatger, “de bar”, sinó que queda escrit.
  Solució? de moment no n’hi hem trobat, a banda que els gestors de cada pàgina cal que vigilen el que s’hi escriu per no posar-se en camises d’onze vares i en juís.
  Personalment tinc una solució radical: bandejar les IP dels comentaris anònims escrits per trolls. Estic en contra de la llibertat d’expressió? No: estic en contra de la mala educació a casa meua. Mentre la llei em perseguixca a mi per la opinió d’un altre, no li veig una solució òptima…

 4. jaka

  Carai, que rexuuuuuuuuuuuuuulo !!! Que be que us ho devíeu passar!!! Això dels Dolsçainers una passada !!! Felicitats per el èxit de la trobada !!! M’ha fet “dentetes” !!!
  :DD

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.