el basar de les espècies

L’edició en català al Camp de Tarragona (i XI)

El present, doncs, no és molt encoratjador, i el futur immediat que es preveu ho és encara menys. Potser caldria augmentar amb urgència els índexs de lectura en català. És evident que hi ha un bon tros de camí per recórrer si es vol, encara que siga en detriment de les ajudes directes als empresaris editorials.

Els catalans hem començat la casa per la teulada (empesos per la situació anòmala de la nostra cultura, tot s’ha de dir), però ara potser ja és hora d’afermar la base última de la indústria, els lectors-compradors. Cal reconèixer la tasca que es porta a terme des de la xarxa de biblioteques pública, un somni de la Mancomunitat de principis de segle xx, i que avui ja és una de les més importants en extensió i en nombre d’Europa. Però cal buscar altres recursos, altres maneres d’arribar als ciutadans, ja que augmentant els lectors en català no només augmentarien els índexs de vendes (i la cultura de la nació) sinó que, a més a més, s’asseguraria la pervivència de la indústria sense la necessitat d’ajudes.

Un dels aspectes que caldria vigilar si es vol augmentar els índexs de lectura en català és que l’oferta de títols fos el més variada possible (talment com ho és la nostra societat), i això és molt difícil d’aconseguir si no hi ha una diversitat d’editorials que asseguren esta oferta.

Per al manteniment de la diversitat editorial actual (que malgrat les successives concentracions editorials no ha disminuït, recordem-ho) cal assegurar l’extensa xarxa de distribució de llibreries que hi ha actualment[1] si no volem arribar a una situació similar a la del mercat nord-americà. Tot indica, però, que esta xarxa no està gens assegurada ja que cada any es tanquen petites llibreries (tant a les ciutats com als pobles) mentre que, de forma paral·lela, les grans superfícies i les cadenes augmenten les seues vendes. Els portals d’internet poden ser una solució per mantindre la diversitat? De moment ja hi ha iniciatives interessants al respecte, projectes en què s’hi han associat llibreries de vàries localitats per vendre mitjançant la web.

Només el temps pot dir a on anirà a parar el món de l’edició en català.

_______________

[1] A l’Estat espanyol, segons un estudi de la CEGAL, hi ha unes 4.000 llibreries i uns 40.000 punts de venda de llibres.

.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.