el basar de les espècies

La brossa de l’espai

Avui tenim un post especial. Fa fa dies La Marfanta ens animava a participar en el Blog Action Day, i al Basar ens hem volgut sumar a esta moguda. La idea és molt senzilla: parlar d’algun tema relacionat amb el medi ambient…

I de què podia parlar jo al Basar? Pos del primer que se m’ha passat pel cap, evidentment… i la guanyadora ha estat la brossa espacial, tots aquells objectes i materials que els humans hem anat col·locant «allà dalt». Com?

La brossa espacial està formada per quasi qualsevol cosa, que pot anar des d’etapes senceres d’un coet o satèl·lits fora de servei, fins a fragments d’explosions, capes de pintura, residus provinents dels acceleradors sòlids, líquid refrigerant de satèl·lits amb generadors nuclears i altres petites partícules. Tot i que hi ha un recompte fet i es controlen uns 10.000 objectes, es calcula que hi ha més de 600.000 objectes-brossa orbitant al voltant de casa nostra, la Terra.

Malgrat que ja s’han pres mesures per evitar posar més brossa a l’espai (com canviar la darrera fase d’enlairament dels coets, o traure de l’òrbita els satèl·lits vells), la veritat és que de moment tots els esforços que fem van encaminats a evitar col·lisions i no a netejar l’espai.

Ja veieu que els humans som uns grans generadors de brossa, i no només embrutem la Terra… fins quan prendrem consciència que així no es pot continuar? vull creure que canviarem abans que sia massa tard…

.

4 thoughts on “La brossa de l’espai

 1. La Plana Ràdio

  Hola, em dic Josep i faig un programa de ràdio a una emissora municipal de les Terres de l’ Ebre.
  Un dels continguts del meu programa pretén treure a la llum els molts blocaires que hi ha a la xarxa amb temes força interessants. Cada un dels blocaires que passa pel programa ens recomana un o dos blocs mes , de manera que
  s ‘estableix una cadena .
  El teu m’ha vingut recomanat per Daniel Gil –bauenblog- .M’ ha dit que és un blog excel·lent i és per això que em poso en contacte amb tu per si podíem quedar un dia per , o be en directe o be enregistrant-ho prèviament , parlar del teu bloc… com vas conèixer aquest mon, perquè decideixes escriure ,sobre que escrius, perquè o fas i alguna cosa mes.

  El meu telèfon es el 977 71 92 21 o 639 53 09 52 i el meu correu electrònic laplanaradio@santabarbara.cat. Si o prefereixes envia’m un número de telèfon per a que et truqui jo.

  Espero la teua resposta i m’ agradaria contar amb la teua col·laboració

  Agraït

  Josep Roig

 2. Laia

  Si aviat traslladaran els abocadors terrestres a l’espai, i colonitzaran algun planeta-escombraria i allà anirà a parar la nostra porqueria…

  per cert, no es pot preveure la vida mitjana d’un satèl·lit i quan vegin que aquest aviat caurà fer-lo tornar? Els pobres marcianos ens ho agrairien no?

 3. Jacme

  @laia: fer tornar un satèl·lit? de moment me sembla que no és viable… el que sí que preveuen és estavellar els satèl·lits vells per a que no molesten (te’n recordes de quan van fer caure l’estació espacial soviètica Mir? la major part es va desintegrar en entrar en contacte amb l’atmòsfera).
  Per fer “tornar” els satèl·lits marcianos, per anar bé, hi hauria d’haver una estació espacial que s’encarregués de recollir-lo i desmuntar-lo per aprofitar-ne les peces. Mentrestant, la solució ràpida (i mitjanament efectiva), és fer combustionar els satèl·lits…

  De moment, els marcianos, s’hauran d’acostumar a odiar-nos (serà l’inici de la Guerra dels Mons?) 😀

  @robert: de re!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.