el basar de les espècies

Sobre rànquings de blocs

A rel d’un correu de l’emigdi he fet una petita dissertació sobre els rànquings de blocs que coneixo que aprofito per posar al bloc ja que crec que pot interessar a més d’una persona.

Al principi la primera classificació de blocs que coneixeia era la de technorati. En este servei el que fan es posicionar-te a partir dels blocs que t’han enllaçat. Així, si tens 34 punts, són 34 blocs que t’han enllaçat en un post o en la barra lateral… senzill i entenedor, però poc discriminador del contingut o de la qualitat. Amb tot és una molt bona eina per saber què en diuen els altres blocs del teu i per localitzar els posts en què s’hi parla.

El segon sistema que vaig conèixer era el d’allianzo. En aquesta pàgina els blocs es classifiquen mitjançant etiquetes o tags i a partir d’aquí el rànquing es genera amb una fòrmula que conté variables que generen pàgines de serveis de blocs i d’internet i pàgines de recerca: Alexa, Bloglines, Googleblog, Googlelinks, Digg, Technorati i Yahoo. No sé la fòrmula exacta amb què ho fan, però els indicadors són de llocs reconeguts i es de preveure que la mitjana sia «justa» (amb tot el rànquing no m’acaba de fer el pes ja que a voltes hi ha blocs en posicions superiors o inferiors que haurien d’estar al revés pel meu entendre, però bé, jo no sóc un cercador d’internet ni una fòrmula). Per sortir en este rànquing cal que dones d’alta el bloc.

El primer bloc ebrenc que apareix classificat en la categoria de «Català» és el  de JM Tibau, en octava posició.

I ara anem a l’últim que he conegut, Bloguzz. D’entrada la pàgina té finalitats comercials: vol posar en contacte empreses amb blocaires. Si hi estàs inscrit pots accedir i apuntar-te a unes promocions, i les empreses (si ho volen) t’envien un producte per a que l’avalues al bloc. Per tal que les empreses puguen decidir a qui envien els productes, els de bloguzz han creat un rànquing que puga calcular la influència dels blocs en els altres i així poder triar més fàcilment «als més influents» a l’hora d’enviar les promocions.

He estat cercant els paràmetres que utilitzen per generar el rànquing però no surten de manera explícita. L’únic que diu al respecte és:

El ranking y la distribución por categorías/países se calcula a partir de una serie de datos públicos de los blogs, como la cantidad de enlaces que recibe, comentarios que generan, menciones en otros blogs relevantes o el análisis semántico del contenido de los posts entre muchos otros factores. Estos datos tienen más o menos relevancia a la hora de calcular la capacidad de influencia del blog, ya que algunos son más fiables que otros.

Tot i que no està clar la manera amb què ho han fet crec que és un rànquing interessant ja que el que calcula no és el número d’enllaços que tens, ni els temes de què parles, sinó la possible influència en altres blocs. Tot i que això no és fàcil de calcular (i possiblement mai pot ser objectiu), la veritat és que és una tasca lloable (i atrevida) que cal reconèixer.

Una altra cosa: el rànquing en català està fet sobre 579 blocs, no sobre tots els blocs escrits en català, però segur que hi són els més destacats. El primer bloc ebrenc que apareix és el de l’Emigdi i es troba en primeríssima posició! Felicitats!!!

Condecoracions de l’Ordre de Malta.

.

3 thoughts on “Sobre rànquings de blocs

  1. Jacme

    @dani: a vore com el milloreu… i si ens doneu més pistes per entendre com ho calculeu, millor! 😛

    @anna: pos sí, no? jo només coneixia el technorati, però entre unes coses i altres he descobert els altres. si me fas triar-ne un jo me quedaria amb el de technorati, sobretot perquè et permet trobar els enllaços molt fàcilment al teu bloc (però això ja és una utilitat, i no el rànquing en sí…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.