el basar de les espècies

Meme de l’aigua

Habitualment en este bloc solem parlar de coses serioses, però que a la major part de gent els interessa relativament (de frikades, vaja). Avui farem un post diferent, ja que el el JM Yago em passa un meme que parla sobre la problemàtica de l’aigua, ara que la cosa comença a estar candent, i com que crec que és un tema molt interessant el passaré a fer.

PRE: Creus que davant les decisions relatives a la cessió d’aigües a d’altres territoris, com ara la venda d’aigua dels aqüífers de Tarragona a Barcelona, s’haurien de fer consultes populars?

RES: Crec que s’haurien de fer consultes populars, però no d’este tema. M’agradaria que els polítics fessen consultes populars amb la normalitat del sistema suís, i m’agradaria que em consultessen sobre qüestions molt més pràctiques i que tinguessen incidència en la meu dia a dia (fem tal carretera? ens gastem els diners en esta cosa? voleu esta urbanització nova?). El tipus de decisions com la que ens ocupa crec que s’haurien d’adoptar des d’una perspectiva tècnica i no política o mercantil.

Per exemple, des d’un punt de vista tècnic es podria decidir si es necessari portar aigua de Tarragona a Barcelona, i es passaria a actuar en conseqüència. En este supòsit, crec que en cap cas els tècnics recomanarien vendre esta aigua, amb DO Tarragona, a 1 euro, quan l’aigua de l’Ebre que surt per l’aixeta a Tarragona costa 33 cèntims.

PRE: Creus que la ciutadania de Tarragona ha rebut informació suficient sobre com estalviar aigua i com contribuir a pal·liar la sequera?

RES: Rotundament no. I només cal posar com a exemple de la campanya que es va fer fa temps en moltes poblacions però no a Tarragona ciutat.

PRE: Considera que s’ha fet una bona gestió de l’aigua i s’han adoptat mesures vàlides per pal·liar la sequera?

RES: La realitat mana, i la realitat diu que no. Quant de temps fa que sentim parlar de transvassaments? Quant de temps fa que se’ns diu «que no hi ha prou aigua»? No es pot al·legar desconeixement del problema, i si ara el tenim és perquè no s’ha fet bé els deures:

A on són les dessaladores? A on és la modernització dels sistemes de reg per estalviar aigua? A on és la modernització de les canalitzacions municipals d’aigua, per no perdre-la inútilment? Què s’ha fet amb els aqüífers contaminats històricament per poder recuperar aquella aigua, com ara els de la Plana de Vic? Per què es donen permissos per obrir camps de golf quan se sap que no estem per moltes alegries (a Port aventura n’inauguren tres)? Per què s’ha deixat urbanitzar sense control i sense pensar en la necessitat d’aigua d’estes noves cases? Podeu veure que la llista és llarguísima, i podria continuar…

PRE: S’haurien de demanar responsabilitats polítiques per les qüestions anteriors?

RES: No sé si responsabilitats polítiques és el terme adequat. En un món medieval els enviaríem a la foguera (i si es cremen perquè no hi ha aigua, mala sort). Després d’uns quants anys (des del 2003?) en què el Departament de Medi Ambient ha estat encapçalat per dirigents d’un partit que s’autoproclama verd (i el Govern dirigit per un d’antitransvassista) no hi ha paraules per expressar la indignació que sento. Fa molts anys que haurien pogut començar a aplicar solucions, i si bé pot ser que la situació anterior no fos bona, això no és excusa per arribar a on ens trobem ara. Algú no ha fet els deures, i no és just que el ciutadà d’a peu i el medi ambient en reben les conseqüències en forma de multes i perjuís ambientals, quan l’Administració no s’hi ha esmerçat a fons.

Passo el meme de l’aigua al Manel, a la Carme, al Dani, al night, al gustau i a la jaka. Que quede clar que ningú està obligat a fer-ho, i que si algú que no he anomenat en té ganes, endavant!

La Marfanta dia que l’Ebre no sabia vendre la sequera….

5 thoughts on “Meme de l’aigua

  1. Anna

    crec que tens tota la raó, el que s’ha de fer és gastar l’aigua que tenim i amb racionalitat, i no tenir conreus inadequats per la precipitació del nostre territori o fer camps de golf i plantar gespetes a tots els jardins com si fóssim anglesos.

    I el tema trasvassament, jo al·lucino.. el de l’Ebre cap a Múrcia era dolent, i els mateixos que ho deien justifiquen ara el trasvassament del Segre al Llobregat, no té ni cap ni peus! I la canalització de Badalona anar perdent aigua…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.