el basar de les espècies

La blocosfera calera

La «calasfera», el conjunt de blocs caleros, està de bona anyada. Fa uns dies que estic seguint l’evolució dels diferents blocs, i si bé al darrer Ebrebloc el Dani ja va donar dades més que interessants, la veritat és que la tendència a l’alça s’està consolidant. Per això, malgrat que les dades són les que són (només dotze blocs en una població d’uns 7.000 habitants?), intentaré fer-ne un petit anàlisi.

Si prenem com a referència les dades que es poden trobar de la llista de blocs ebrencs, a data d’avui podem veure que en nombre de blocs la Cala es troba en la cinquena posició:

Tortosa: 115
Amposta: 35
Flix: 31
Deltebre: 13
L’Ametlla de Mar: 12

I si fem una mica d’història, cal tindre en compte que al febrer del 2007 només n’existien quatre:

Ilercavònia: octubre del 2005 (al 2005 va publicar dos posts, al 2006 només un, i des de l’abril ha retornat amb empemta)
El basar de les espècies: novembre del 2005
BlocGer, i ara què?: desembre del 2005 (publica molt intermitentment, el darrer post és del març)
linQ: setembre del 2006 (el Javi el tenim molt enfeinat últimament; el darrer post és del març

A partir d’este nucli dur, les següents altes de blocs venen ja a l’octubre-novembre del 2007. Vull apuntar el component polític d’algun d’ells, que suposo que ha degut ser a causa de l’efecte-crida del primer de tots, el de l’alcalde. Malgrat tot, este component no sobresurt en relació a altres (3 de 12) com passa amb la resta de l’ebresfera i de la catosfera. Esta varietat crec que, d’entrada, és un bon símptoma, i m’agradaria que es continués donant més endavant (perquè la societat és plural, i si només es parla d’un tema és que alguna cosa passa).

Seguirem l’evolució de les dades amb atenció. Si continuem amb la tendència d’estos mesos, d’aquí ben poquet podem ser la quarta població de les Terres de l’Ebre en nombre de blocs (això sí, molt lluny dels flixancos: ells sí que són un exemple a seguir!).

* * *

PD: a rel de l’apunt del nostre benvolgut republicà il·lustrat campredonenc, l’emigdi, apuntem que les dades de Tortosa són enganyoses per defecte, ja que de la totalitat hi ha 17 blocs de Campredó, 8 de Jesús, 7 de Bítem, 2 de Vinallop i un dels Reguers. Evidentment, amb este apunt, Campredó (poble maltractat històricament pels democràtics polítics tortosins –això és sense conya–) passaria a una destacable quarta posició absoluta. Per això fan el Camprebloc! Felicitats!!!!

Façana de les Escoles Velles, que d’aquí ben poquet se n’anirà en terra. És l’edifici públic més antic de tota la població (pagat amb quotes per tots els caleros en el seu moment), i es demolirà el mes que ve. La biblioteca de les Escoles era la única existent al poble des de la postguerra fins que es va inaugurar el Centre de Lectura Dr. Frías (ja li podries dedicar un article, dani! 😛 ). En fi, el «progrés de sempre» al que malauradament estic acostumat…

.

9 thoughts on “La blocosfera calera

 1. Daniel

  Bona anàlisi Jaume… un pas més per a aprofundir en l’estudi de l’ebresfera seria el fenòmen local i/o comarcal, en què tots sabem que hi ha explosions ben significatives, com ara Flix, i que penso són dignes d’estudi.

  I sobre les Escoles, doncs si, ho vaig llegir a LVDE i la veritat, em vaig entristir… Podrien haver fet com a La Sénia, que han reaprofitat les antigues escoles per a biblioteca i equipament del Parc Natural. Però en fi, suposo que són decisions polítiques.

 2. Jacme

  No ho suposes, dani, és una decisió política de dalt a baix. Com sempre, la sensibilitat, los caleros, la tenim a la punta de la ****

  El que sí que et puc dir és que a mi m’ha estranyat molt la decisió. Sabia que en un principi es plantejaven conservar la façana, ja que la resta de l’edifici estava en ruïnes… però bé, sempre és molt més fàcil fer tabula rasa i au! (i com que a la gent se li’n refot, pos mira, cap problema)

  cada dia enyoro més els antics temps de la Monarquia Il·lustrada… 😀

 3. Daniel

  I mentrestant, pel que em dius, a La Cala teniu un equipament de biblioteca totalment petit per a una població d’uns 7.000 habitants… En fi. Estic bastant fart d’estar condicionat per les decisions dels polítics de torn.

 4. Jacme

  sí, i gràcies a la Caixa, que va cedir el local cultural que tenien perquè l’antiga ubicació encara era molt més ridícula!!!!

  però bé, l’important són les “altres coses”, això de la biblioteca, dani, tu ja saps que és una collonada… Per exemple: és molt millor gastar-se los quartos en un camp de futbol amb gespa, i que els ciutadans paguen l’entrada al camp si hi volen jugar; i que mentrestant los xiquets del poble hagen de saltar la valla de l’institut per anar a jugar a futbol perquè no hi ha cap altre lloc com Déu mana per jugar-hi… sí, en un poble de 7.000 habitants…

  si ja ho deia Plató que això de la democràcia no podia rutllar de cap manera: mira què han fet uns i altres polítics amb el transvassament… 😀 Tirania Il·lustada JA! 😀 (evidentment, mano jo, que per això sóc un friki i he de dominar el món!) 😛

 5. Daniel Gil

  Si, clar, netejar de cotxes els carrers ven, dóna vots a cabassos… En canvi, pse, aquests pobres bibliotecaris, que s’apanyin amb el que tenen, total… I si les associacions que tenien la seua a les escoles es queden al carrer… algún magatzem xicotet trobarem, no?

  M’adhereixo formalment a la teua proposta de Tirania Il·lustrada, of course! 😛 Per on comencem? Tinc ganes de fotre un cop d’estat cultural de collons!! 🙂

 6. emigdi

  M’ha agradat això de la monarquia il·lustrada. A mi, m’agraden els tzars de Rússia i Mao Tse Tung i Den Siaoping (com s’escrigui). Em queixo de Jaume Llambrich, per centralista!!! Dels 115 de Tortosa, 17 són campredonencs, i no som tortosins!!! Cal una rectificació!!! A Campredó som una república, i a Tortosa una monarquia il·lustrada!!!

 7. Jacme

  ha! ha! ha! ha!

  pos sí, emigdi, tens tota la raó del món!

  he posat «tortosa» perquè és el criteri que fins ara utilitzava el dani a l’hora de classificar els pobles. I potser sí que hem de canviar el criteri, tens tota la raó del món!

  emigdi, pressuposo que els 17 blocaires campredonecs sou els que formareu el Senat de la vostra República, no? 😀

  a vore si un dia d’estos m’inspiro i parlo de la Monarquia-Tirania-República Il·lustrada… 😛 de moment, l’Elvis es presentarà a president de la Generalitat a les properes eleccions, me sembla que este és El Principi!

 8. emigdi

  La República de Campredó serà proclamada prompte. I ens separarem dels Països Catalans, i tot, al pas que anem. El rei Baltasar, que se’n vagi a cagar!!!

 9. Jacme

  ep! espero que em pugueu donar un salvaconduit per entrar en terres de la república! i si vos cal algú per posar en marxa el Butlletí Oficial de la República, ja saps que podeu comptar amb mi! 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.