el basar de les espècies

La meua Biblioteca Digital

A rel del post de l’altre dia, sobre llibres electrònics, i tot fent bullir l’olla de la meua testa, he vist que hi ha una mancança en la nostra societat, i que cada dia que passe serà més greu: es necessari que hi haja una Biblioteca Digital, amb els seus ciberbibliotecaris, així de senzill (i no tant estrany, perquè ja hi ha Biblioteques Digitals per a segons quines coses i, fins i tot, bibliotecaris virtuals!). I que quede clar que tot això ho dic des de la visió d’un usuari més, pel que m’agradaria que els professionals hi diguessen la seua…

Potser ara no hi ha la sensació que sia necessària. La xarxa de biblioteques catalana (modèlica si la comparem amb altres) abasta la major part de les necessitats dels usuaris; llibres, revistes, diaris, videos, música… tot això, i més, es pot trobar a les nostres biblioteques físiques.

Però què passarà quan l’ús del llibre electrònic sia cada volta més important? Sí, existeixen repositoris digitals a on accedir als llibres, les editorials que encara no ho han fet crearan els seus portals de venda (al nostre país, i en llengua catalana, quantes en coneixeu?), i no serà impossible accedir als arxius…

Però, en este maremàgnum que és internet, com es pot destriar un llibre electrònic correctament editat i un que no? és una tasca molt laboriosa per a un usuari estàndard, no trobeu? és aleshores quan s’evidencia la necessitat d’una Biblioteca Digital i dels seus ciberbibliotecaris! La Gamoia fa temps parlava dels problemes que tenien els bibliotecaris tradicionals amb els recursos electrònics, potser la solució seria dedicar uns bibliotecaris únicament a estes tasques.

La «meua» Biblioteca Digital hauria de ser un portal dinàmic, en què els ciberbibliotecaris ja haurien fet esta tasca monumental de destriar els llibres electrònics més bons. Qui hi ha millor que els bibliotecaris per fer esta feina de recerca, documentació i catalogació? I, alhora, els ciberbibliotecaris haurien d’estar en línia per ajudar als usuaris poc avançats a trobar allò que necessiten (amb un xat, amb un correu, amb el twitter…).

No és una anada de l’olla especiaire més, crec. És un projecte real, que com més es tarde a engegar més monumental farà que sia la feina que s’haja de fer després. I, a més a més, amb una inversió relativament raonable es podria donar servei a tot el territori, i més enllà i tot, perquè a internet, ja ho sabeu, no hi ha fronteres (bé, n’hi ha algunes, però sempre es poden saltar).

I quan hi haja molts usuaris sempre es poden crear «delegacions» de la Biblioteca per a cada territori, amb els seus propis ciberbibliotecaris, que podrien mantindre la pàgina d’accès amb les notícies relacionades amb el territori, les seues pròpies recomanacions, les seues pròpies activitats (com un concurs d’arquitectura, per exemple), etc.

Evidentment, en esta Biblioteca Digital seria impossible de trobar segons quins llibres. Només hi haurien els d’accès lliure, perquè els de les editorials privades es negarien a permetre que qualsevol usuari pogués accedir als seus continguts sense haver pagat abans. Però els llibres electrònics (en català, però també en anglès, francès i altres llengües) que es poden trobar ja a la xarxa són tants que no hi hauria d’haure cap problema. El pressupost per a comprar llibres d’esta Biblioteca seria de zero euros, i els diners es podrien invertir en personal i en el disseny i manteniment de la pàgina.

I ara ve la pregunta definitiva. Este post hauria d’estar aquí, o a Hespèria perquè és ciència-ficció?

.

23 thoughts on “La meua Biblioteca Digital

 1. Fántastico

  Amén a tot!
  Només una cosa… i es que no puc evitar deixar anar la “puntilla”, perdona 😉 Tinc bastant clar que el següent pas de la revolució digital, l’accés del coneixement humà per a tots els humans, només serà possible amb una revolució paral·lela amb les lleis de propietat intel·lectual. No tothom ho veu així, però jo crec que ara estem en una guerra de guerrilles, provocant aquesta revolució.
  Sóc autor, però no m’agrada aquest sistema perquè no beneficia a la majoria. Una biblioteca amb llibres de més de 50 anys no és una biblioteca completa i és, en certa manera, una contradicció amb el que ha de ser un repositori de coneixement, art i oci.

  Jacme, al món va falta més gent com tu, disparant constantment bones idees a rafegues.

  Salut!

 2. Anna

  i jo que em pensava que ja l’havies començada, aquesta biblioteca! bé, esperem que algú et llegeixi i s’hi animi! Tot i que si només conté els clàssics, pot èxit tindrà a la llarga…

 3. Jacme

  @fantastico: UF! la llei de propietat intel·lectual! Con la iglesia hemos topado! El problema de la llei és que blinda els interessos econòmics de segons quins sectors (amb l’excusa de salvaguardar l’autor), i no crec que es canvie… per a canviar la llei abans caldrà que hihaja un canvi de mentalitat de tots: quan tothom publique continguts sota llicència creative commons aleshores la llei ja no tindrà sentit… però quan arribarà este dia?

  És precisament per això, per la llei i les seues conseqüències, que la “meua” biblioteca només conté llibres lliures, de més de 50 anys o publicats per l’autor sota llicència CC. Però bé, per alguna cosa s’hauria de començar, no trobes? i crec que hi ha suficient fons bibliogràfic per començar-hi!

  Estem en una guerra de guerrilles? no hi havia pensat mai en este sentit, però sí, és ben evident! i, vols que et diga una cosa?: si apliquem la tàctica de Lawrence d’Aràbia tenim guanyada la partida als Klausewitz dominants! 😛

  Fantastico, al món fa falta molta més gent com tu, que pose “puntilles” a les coses i les face més grans del que mai haurien arribat a ser! i, al final, apuntant apuntant, entre tots, l’encertarem!!! 😀

 4. Jacme

  @eqhes: no, no ho és! el projecte gutemberg només és un repositori, un magatzem a on es guarden les coses (dels quals ja n’hem parlat abans). La Biblioteca Digital tindria una diferència important: els ciberbibliotecaris! ells triarien quina (o quines) de les versions del mateix títol que hi ha a la xarxa és la millor, ho catalogaria, ens ajudaria a trobar-ho, ens aconsellaria algun llibre per llegir… igual que fan els bibliotecaris de veritat!

  A més a més, si mai s’arribessen a crear “delegacions” la possibilitat de potenciar culturalment la xarxa (i la societat local o territorial) seria molt important!

  @anna: quina feinada em dones! 😀 no, crec que això ho haurien de fer professionals, pel plus de qualitat humana i de servei que donarien els bibliotecaris. Si ho fes jo només seria un repositori més, i no tindria sentit.

  Només els clàssics? NO! també hi haurien les obres d’autors contemporanis que les alliberessen! ja ho sé, no en serien gaires… si s’hi pugués trobar el darrer best-seller seria l’ideal, però els condicionants dels sectors econòmics imperants ho impossibiliten. O, com a mínim, j0o no ho veig gens clar… cal una revolució social, un canvi de mentalitat a tots els nivells, tal i com deia el Fantastico, i això no serà d’un dia per l’altre. Però de mica en mica s’omple la pica, i si ja existís esta “Biblioteca” faltaria menys temps per arribar a trobar-hi el Harry Potter…

  A més a més, la Biblioteca tindria un efecte secundari: faria que la gent s’acostumés a trobar i llegir els llibres en format electrònic, faria que acabessen exigint-los a les editorials, i si estes no els ho donen, queda clar que els usuaris acabarien trobat la manera d’aconseguir-ho! sí, ja ho sé, hauríem de fotre mà de l’emule…

  Però us heu fixat en una cosa: les discogràfiques es queixen dels diners que deixen de guanyar “per culpa” de l’emule… però quins són els seus beneficis actuals? jo juraria que són superiors als d’abans de l’emule… a on està el problema? 😛

 5. Jacme

  @vullunfestuc: bona idea! això és una de les coses que tindria de diferent del projecte guttemberg, l’aportació dels usuaris hauria de ser vital en el desenvolupament de la Biblioteca! 😛

  @tots: gràcies per posar-hi cullerada! estic xalant com un nan enmig d’un tresor d’un drac! (sense el drac, és clar) 😀

 6. Eqhes

  Amb altres persones estic treballant en un projecte semblant al que comenta @anna, però amb algun detall que el fa lleugerament diferents als serveis que ja existeixen. @Jacme diu que hi hauria uns digi-bibliotecaris que farien tries, però em pregunto – amb la descarada intenció de tenir-ho en compte al “meu” projecte – per què ha d’haver uns bibliotecaris a part de la típica participació social que fa “natural” la tria dels millors llibres o edicions? El “meu” projecte pretén centra-se en l’usuari i en les seves necessitats com a lector, delegant la feina d’oferir continguts a grans projectes que ja treballen en això (com el Gutenberg, que comentava abans). Ara, però, després de llegir les aportacions que hi ha en aquesta pàgina, em pregunto si aquests digi-bibliotecaris no serien d’utilitat, tant com ho és un bibliotecari dels que ja coneixem. Algú que m’aclareixi dubtes i conceptes?

 7. Jacme

  @eqhes: vols una Biblioteca Digital cultural de qualitat? que es trien les edicions de manera objectiva? (fixa’t, he dit edicions, no títols de llibres). Que hi haja un mínim de dinamització? que ho facen els bibliotecaris, ells ja saben com es fa això! (només cal que s’actualitzen). Els ciberbibliotecaris no oferirien continguts, els gestionarien!!!!!

  això no vol dir que no hi haja participació social, els usuaris podrien triar les edicions que vulguessen, en plan last.fm o alguna cosa similar, és clar. Seria com una espècie de “els més llegits”. Però deixar tot el projecte en mans de la «massa», i que hi haja una tria «natural», no és el més aconsellable des del meu punt de vista (com passa a la wikipedia; no dani?). Tat que si vols curar-te aniràs al metge, i no faràs una pregunta a 100 persones i escolliràs el remei més votat? pos el mateix amb els llibres!

  Avís urgent als bibliotecaris: o s’espavileu en feu una Biblioteca Digital, o la gent la farà pel seu compte, amb uns criteris arbitraris, i l’ofici de bibliotecari es perdrà.

 8. Eqhes

  El projecte en el que estic treballant està molt definit des de fa molt de temps, ja hi ha el disseny i una estructura de continguts bastant definida. Tot està parlat i pensat des de fa gairebé un any; el problema ara sóc jo, que ho he de programar tot i tinc poca feina feta per falta de temps :'(. Em faria il·lusió tenir llesta una primera versió de cara al setembre, aprofitant les vacances d’estiu. Així doncs, encara es poden fer canvis, com afegir la figura del bibliotecari, que no estava contemplada. Per tant, aprofitant aquesta discussió, convido a tots els bibliotecaris (o no) que passin per aquí a ajudar-nos a crear una biblioteca digital com la que comenta @Jacme (@Jacme, tu t’apuntes? ;D); si ningú que n’entengui del tema col·labora, la farem “a la nostra manera” i haurem de resar per que hi hagi sort i no quedi molt malament… Qui estigui interessat en col·laborar, que m’escrigui i donaré instruccions per email ;).

  Salut!

 9. Jacme

  @eqhes: alma de cántaro! feu una biblioteca sense consultar a bibliotecaris? què kamikazes! 😀 evidentment que m’hi apunto (però en condició d’usuari/editor, que quede clar)

  gamoia, dani, frikitecaris… crec que s’hi hauríeu de sumar i dir la vostra!!!!

 10. Eqhes

  És que no feiem cap biblioteca natros, feiem una xarxa social de lectors que curiosament encaixa bastant amb la vostra idea de biblioteca digital (o això crec…) ;D

 11. Daniel

  @Jacme: el bibliotecari que proposes seria una cosa així? http://www.cervantesvirtual.com/bibliotecario/ A la Cervantes Virtual ja ho tenen. Penso les nostres principals funcions com a professió passen per la xarxa si o si… Desconec si en aquest cas al darrera si que hi ha un/s bibliotecari/s reals i per les fitxes de les obres, amb camps de CDU, encapçalaments i tota la pesca, em sembla que si… Els “tiros” van per aquí…??

 12. gamoia

  Em sembla que necessito més aclariments per entendre quina biblioteca esteu demanant. Us poso alguns exemples a veure quin s’adiu millor amb la vostra visió.

  Intute: Social Sciences (selecció de recursos internet)

  Directorio y recolector de recursos digitales (recull automatitzat de metadades de diferents repositoris espanyols)

  Europeana (prototip europeu de portal conjunt per a totes les biblioteques nacionals i d’altres; probablement funcionant com el recolector)

  WorldCat (catàleg col·lectiu de biblioteques de tot el món. Inclou també recursos internet i moltes funcionalitats 2.0)

 13. gamoia

  @Carme jo no en conec d’aquest estil. Hauré d’investigar una mica més en xarxes socials. Pel que fa a les biblioteques, ja s’estan usant blocs i bases de dades que admeten comentaris. Però no és ben bé el que esteu proposant. De fet, tot són experiments i la resposta en comentaris i participació no sol ser massa elevada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.