el basar de les espècies

Miklos Rózsa

Estes últimes setmanes, El violí vermell (podcast i bloc del programa) ha dedicat els seus programes a un dels grans compositors de bandes sonores, en Miklos Rózsa.

Este hongarès, que va fer fortuna a Hollywood, possiblement no és conegut per molta gent. Però si comencem a parlar de les pel·lícules a les que va posar música ens adonarem de seguida de la seua importància. Vos en citaré només algunes: El llibre de la Selva, El Cid, Ben Hur, Recorda, La vida privada de Sherlock Holmes, Juli Cesar, Ivanhoe, Els cavallers de la Taula Redona, etc. És per això que vos recomano vivament l’audició d’estos programes, i la visita a les entrades al bloc del programa que parlen d’ell, que són imprescindibles.

Però d’entre totes les pel·lícules a les que va posar música, m’agradaria aturar-me un moment en una que des de sempre m’ha agradat: El viatge fantàstic de Simbad. I perquè tot just esta? pels fantàstics efectes especials de Ray Harryhausen, el mestre de la tècnica de l’stop-motion (en què hi ha una minuciosa feina de crear i fotografiar models, o ninots, en una sèrie de minúsculs moviments). De ben menut ja m’havia captivat esta tècnica, que s’utilitzava sobretot en les pel·lícules de fantasia i de ciència-ficció, i que sempre em feia volar la imaginació. I ara, que sé qui li posava la música, encara més!

.

8 thoughts on “Miklos Rózsa

  1. Nightwing80

    Un bon parell de mestres, sí senyor!
    M’encanten les bandes sonores, sobretot si tenen un to èpic o fantàstic 🙂
    I què dir del mestre dels efectes especials? Apunto un altre clàssic: Furia de Titanes. És una de les meves pelis preferides, de nano. L’he vist un fotimer de cops! 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.