el basar de les espècies

Imagina la Biblioteca

Ja fa dies a Tarragona van fer un debat sobre el futur de la biblioteca pública. Hi van participar l’Àlex Cosials i el Daniel Gil, i ho moderava Ciro Llueca.

D’altres voltes ja hem parlat de biblioteques al Basar, així que ara no estarà de menys que vos apunte les idees que més em van atraure del debat.

Tot just començar la Carme Renedo va apuntar unes paraules del conseller Tresserras, tot comparant les noves i les velles tecnologies amb el menjar congelat i el natural: no per aparèixer un ha desaparegut l’altre (i vaig recordar el que sempre diem, que els amants del paper poden dormir tranquils davant la irrupció dels llibres electrònics).

Una idea de fons que l’Àlex va posar sobre la taula també em va semblar molt encertada. Ens exposà que vivim en un moment de transició que va des d’una societat moderna (nascuda al segle dinou, romàntica, individual i racionalista) cap a una societat postmoderna, en què es mostra i predomina la col·lectivitat, i que es basa en l’imaginari col·lectiu. Com quan parlàvem de Baricco i la invasió dels bàrbars digitals. I la biblioteca, avui, ha de donar servei a estos dos tipus de societats, que han de conviure en un mateix espai.

Però les idees que més em van captivar van ser les del Dani. Potser perquè el seu discurs anava més enllà de la realitat confusa en què viuen els bibliotecaris camptarragonins. Apuntava que les biblioteques s’estan transformant en un poti-poti de serveis i que els bibliotecaris assumeixen massa feines: en un futur no gaire llunyà hauran de decidir què han d’oferir i què no. I possiblement esta tria vindrà donada pel context social en que es troba cada biblioteca en particular, i no a base d’una directiva general (això es pot comprovar veient l’avaluació que feia el dani de la mateixa xerrada a Tortosa). I també no es va poder estar de proclamar que els serveis han de dirigir-se cada volta més cap a entorns digitals, però que abans cal que els bibliotecaris assumeixen la tecnologia 2.0 com a pròpia per poder-la desenvolupar adequadament (talment com els polítics).

Enmig del debats amb els assistents, per la meua banda havia de dir alguna cosa. Així que, quan la regidora de Falset es queixava que no hi havia prou espai per als llibres a la seua biblioteca, vaig posar el dit a la nafra i els vaig engegar la necessitat d’utilitzar biblioteques digitals. Seria un servei compartit per totes les biblioteques públiques, tindrien a l’abast un fons bibliogràfic impossible d’encabir a les seues lleixes, i a més a més es podria donar servei arreu del món. Però, alhora, tampoc em vaig oblidar d’apuntar un dels punts febles de l’actual sistema de biblioteques, i és que tant a les Terres de l’Ebre com al Camp de Tarragona hi ha poblacions rurals que no tenen accès a les biblioteques (que hauria de ser universal). Un bibliobus podria solucionar-ho, que no en tenim cap en tota la província! I la Carme Renedo, com a responsable política, em va respondre que hi estan treballant i que la solució està al caure (ja veurem quant de temps tardaran, que ens coneixem, ja que l’impacte que tenen és minúscul comparat amb els sectors urbans).

I, per sobre de tot, una idea: com a editor el que m’interessa és que la gent llegeixe. Tant se me’n dóna si agafen un llibre en paper de Dostoievski com un còmic electrònic dels Marvel (i els vaig dir que veia més un adolescent d’avui amb el còmic que amb la novel·la). A mi m’interessa que la gent tinga actituds positives envers la lectura, així el dia de demà, si els convé, no tindran por si han d’encarar-se amb un manual universitari.

Així, doncs, crec que la idea de la campanya ha estat molt encertada (i ara, a més a més, tothom la pot continuar a la web). Cal que els bibliotecaris comparteixen els seus problemes i que miren d’albirar-ne les solucions. I, tal i com li vaig dir més tard al Ciro, estaria bé que incorporessen editors i llibreters al debat, ja que en realitat tots treballem pel mateix objectiu encara que puga parèixer que tenim interessos contradictoris.

.

6 thoughts on “Imagina la Biblioteca

 1. Daniel Gil

  Jacme,
  al final t’has animat a escriure sobre l’Imagina!! La veritat és que va ser una xerrada (com la de Tortosa), molt enriquidora i en la què vaig aprendre molt, i vaig veure la realitat del col·lectiu bibliotecari a les 2 terres, i les diferències que hi ha. M’alegra veure que et vaig captivar!! 🙂 Aquesta era la meua intenció, la veritat: sortir-me una mica del “discurs oficial” d’una certa lamentació i confusió sobre què som, què fem, etc… i tirar pel dret. I posar també, com tu, el dit a la nafra amb certs temes punyents. La teua intervenció també va anar en aquest sentit, aportant el punt de vista d’un editor, i introduïnt sobretot el tema de les biblioteques digitals, un aspecte que durant tot l’Imagina, potser ha quedat una mica difuminat.
  Bé, me n’alegro molt que hagis escrit sobre el tema. Opinions externes sempre van bé!! Ara, un cosa dolenta: l’escassíssima repercussió de l’Imagina en blogs bibliotecaris… 🙁

 2. Jacme

  home de poca fe!, tenia els apunts, només necessitava la inspiració per posar-hi ordre! 😀

  pel que fa a l’escassa repercussió als blocs, és un tema que haurien d’analitzar a fons des de l’organització. hi ha molts blocs bibliotecaris, així que no és per això. Potser és que la gent no ho acaba de veure clar que la seua opinió es tinga en compte? el fet que la web i el fòrum no estessen en marxa mentre es feien les xerrades potser ha ajudat. i també caldria que algú (o d’alguna manera) s’anés fent un recull de totes opinions que circulen per la xarxa.

  en qualsevol cas, és ben estrany que ningú en parle… (i que en parle jo, també!) 😀

 3. Pingback: Els altres bibliotecaris (1): Jaume Llambrich Brull | bauen

 4. Pingback: Resultats de l’enquesta: Què t’ha semblat el procés “Imagina la biblioteca pública del segle XXI”? | bauen

 5. Pingback: La biblioteca juganera | bauen

 6. Pingback: La biblioteca juguetona | bauen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.