el basar de les espècies

L’edició en català al Camp de Tarragona (III)

2. L’edició al Camp de Tarragona

Prenent com a referència temporal el monogràfic de Kesse publicat fa deu anys dedicat a la literatura catalana al Camp de Tarragona, s’ha fet un buidatge dels títols publicats en català que apareixen a la base de dades en línia de l’Agència Espanyola de l’ISBN[1] a la província de Tarragona des del 1996 fins al 2006. És evident que hi ha llibres editats sense este número identificatiu,[2] però tot i que partirem d’unes dades que no es corresponen exactament a la realitat, els resultats comparatius que en podrem extraure seran representatius de la situació global.

Pel que fa a l’àmbit territorial de l’escandall s’ha optat per la província de Tarragona perquè, tot i que la província es pot dividir geogràficament en les regions del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, esta divisió no es pot representar directament en el camp editorial. La raó és que les empreses del Camp de Tarragona tradicionalment han assumit les obres dels autors i de les institucions de les Terres de l’Ebre com a part del seu àmbit editorial geogràficament proper.

 2.1 Les editorials privades

Tot seguit passarem a veure amb detall l’evolució de títols de tres editorials privades: Edicions El Mèdol, Cossetània Edicions i Arola Editors (per any d’aparició al mercat editorial). Tot i que actualment existeixen altres editorials, el volum de títols que publiquen no es pot comparar al que mouen entre estes tres (més del 54% del total de llibres editats en el període que va de 1996 a 2006) ni tampoc, de moment, al temps que fa que s’hi dediquen.

Entre les iniciatives privades en català que, tot i no tractar-les individualment, cal destacar, n’apuntem tres: Silva Editorial[3] a Tarragona, Pragma Edicions[4] a Reus i Aeditors[5] al Perelló.

 

__________________

[1] Les dades s’han extret de la pàgina web de l’Agencia Española del ISBN durant el mes de febrer de 2007. En l’anàlisi detallat pot ser que les xifres corresponents al 2006 ni siguen les definitives. La raó és que hi ha editorials que no han acabat de comunicar a l’Agència els títols dels darrers mesos i estes dades s’aniran actualitzant al llarg de l’any.

[2] Hi ha moltes entitats que publiquen títols sense número d’ISBN ja que els seus llibres no estan destinats directament a la venda al públic. És el cas, per posar només un exemple, d’alguns dels llibres de Publicacions del Port de Tarragona.

[3] L’evolució de títols publicats en català per  Silva Editorial és la següent: 3 títols al 2001, 4 al 2002, 5 al 2003, 8 al 2004, 3 al 2005 i 10 al 2006.

[4] L’evolució de títols publicats en català per Pragma Edicions és la següent: 13 títols al 2003, 13 al 2004, 10 al 2005 i 7 al 2006.

[5] Aeditors ha començat a publicar al 2006, i de moment ha tret al mercat quatre títols.

.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.