el basar de les espècies

Com fer un podcast

Ja feia dies que em rondava pel cap escriure un post així. I no perquè jo puga explicar res de nou, sinó per recollir una mica el material que podem trobar per la xarxa, i d’esta manera els curiosos ho tinguen més fàcil per tirar-s’hi de cap! Així ja no tindreu excuses: podcastejar és fàcil! 😛

Abans que res: primer, abans d’especificacions tècniques, i altres xorrades, el que heu de tindre clara és la resposta a la següent pregunta: de què vull fer un podcast?

1. Encara que puga parèixer una pregunta insípida, no ho és. Imagineu-vos que sou un director d’una ràdio. I després imagineu-vos que voleu preparar la programació. Bé haureu de saber què voldreu emetre, no? un programa de música? una tertúlia futbolística? un d’entrevistes? una sessió d’horòscop? de lexicografia? una secció per als frikis o per als geeks? una novel·la per episodis? o els vostres pensaments? qualsevol cosa pot valdre, el que heu de tindre clar és la línia temàtica que seguirà el vostre podcast. Centreu-vos, sobretot al principi, en una idea, i a poc a poc ja l’anireu desenvolupant…

2. Ara que sabeu de què voleu parlar prepareu un guió, un petit escrit amb les paraules que voleu dir, o la música que voleu punxar. Ja vos sento: quin rotllooooo!!!! Xiquets, que ho heu de fer! La raó és molt senzilla: quan tingueu el micròfon obert, gravant, què direu? Ja veig que us quedareu amb la ment en blanc, i el que direu gairebé no tindrà sentit… Si no sou experts en el tema comunicatiu (com és el meu cas) prepareu-vos una xuleta. Que no és cap exàmen i s’hi val «copiar»!

3. Ara anem a preparar la mandanga tecnològica. Necessiteu un ordinador, un micròfon, i connexió a internet. I ja està! Després heu d’instal·lar-vos un programa per gravar el podcast, jo us recomano l’audacity (programari lliure i al damunt en català) i tot seguit instal·lar el codificador d’mp3 (ja que voldreu pujar amb este format els vostres arxius, no?).

4. Jugueu amb el programa abans de fer el podcast. Feu proves de so. Graveu xorrades i enteneu una mica com funciona el programa, que no és difícil. Aquí trobareu un magnífic tutorial en línia. I quan us n’hagueu cansat, premeu el «REC» i a interpretar el guió del vostre podcast!

5. Val. Sóc un soso, i si el meu podcast he de ser jo parlant de les meues frikades, anem apanyats. Pos posa-li música, que omple que dóna gust! Ara, vigileu que sigui música lliure, que els autors us permeten de descarregar i reproduir o modificar (sinó la SGA € us perseguirà!). Apunto una llista de llocs, la majoria de música clàsica, tot i que n’hi ha molts més!

jamendo · magnatune · de la wikipèdia · musikethos · Liber liber · musopen · música lliure · cultura lliure

6. Quan tingueu el podcast enllestit l’heu d’exportar a mp3 i pujar a la xarxa per a que la gent el puga escoltar i seguir via rss. Hi ha moltes pàgines que us permeten allotjar-hi podcasts, jo vos en recomano un parell. Per una banda hi ha blip.tv, no té limitació de la grandària dels arxius i va molt bé, tot i que després la interfície que queda per a l’oient és molt senzillota. Després podeu aprofitar l’enllaç de l’arxiu d’mp3 i posar-lo al vostre bloc (normalment hi ha un gadget preparat per insertar un arxiu d’àudio).
Que voleu tindre un podcast i bloc alhora? feu servir podomatic. La mateixa interfície amb què pugeu els arxius d’àudio us permet generar un post i crear un bloc amb totes les de la llei. Una sola pega: té una capacitat d’emmagatzematge limitada, i pot ser que si teniu molta xarrera se us quede curt.

7. I una volta l’heu pujat, ja s’ha acabat la feina. Tindreu un arxiu d’àudio i un fil rss. Feu-ne publicitat per a que la gent sàpiga que existiu. Aneu a podcatalà. O bé aviseu-me per tal que puga incloure el vostre podcast a l’agregador de podcasts en català.

8. Si, malgrat tot, no ho teniu clar, sempre podeu donar-li una ullada a la guia ràpida tinetaire. I si teniu bon gust i el vostre ordinador és un mac, aquí teniu la solució. I també podeu consultar la presentació del Jordi Abad que us poso tot seguit i que va utilitzar al taller de l’ebrebloc passat. I, si encara no ho teniu clar, pregunteu en un comentari en este post, xeics!!!!!

Taller de podcasting

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: ebrebloc podcasting)

.

10 thoughts on “Com fer un podcast

 1. Nightwing80

  Ostres, ja fa temps que em ronda pel cap complicar-me l’existència amb un podcast, però, de moment, havia aparcat la idea per manca de temps.

  Només em faltava aquesta excel·lent manual que t’has currat per fer que el cuquet torni a sortir!
  Catxis! Ja t’emprenyaré si al final m’hi llenço, nano! 😀

 2. Anna

  jaja, bon post, jo l’hagués necessitat fa un any! Però per moltes explicacions que es donin, ja saps que el meu problema és musical… i no t’estaré passant podcasts cada vegada que m’inspiri a fer-ne un! 😛

 3. Jacme

  @jm tibau & emigdi: no patiu, que vosaltres ja feu prou feina per la nostra cultura sense haver de posar-vos amb el podcast! 😀

  @doe: tu tranquil, l’important és que t’ho prengues en calma i, sobretot, intentar tindre un mínim de constància! 😛

  @anna: i tant que m’ho pots passar quan et vinga la inspiració! ara ja tinc rodatge, i no m’és cap maldecap!!!!!!!!!!! (mira que si no m’ho passes m’enfadaré, eh!?) 😀

 4. morenita

  Molt bo. M’encanta. Si no et fa res, enllaço aquesta entrada a un primer llistat de tutorials mínims (“Salta a la xarxa : tutorials”), que si hi ha paciència espero que pels volts de Nadal adquireixi forma de directori amb encapçalaments de matèria i paraules clau. Hi constarà que és una entrada amb copyright, d’acord?

 5. Jacme

  benvinguda al basar, morenita! estic content que t’haja agradat, i evidentment que no hi ha cap problema en que l’enllaces. Ara, si no et fa re, et demanaria que no hi fesses constar el copyright, sinó la llicencia creative commons 2.5 (un que és friki en estes coses) 😀

 6. Jacme

  Doe pregunta:
  Bé si… com ho faig per penjar un dels podcasts que tu ja has penjat al teu bloc, al meu?

  I en segon lloc, puc utilitzar un altre conversor per passar els arxius a MP3?

  I per últim, què passa si no utilitzo música lliure?

  i jo li dic:
  si pujes un arxiu a blip.tv, quan l’acabes de pujar, et dóna la possibilitat de generar un codi per tal que copiant i pegant el pugues posar al teu post. També pots posar-ho en un reproductor, com aquí, que és este.

  Ara no sé quina extensió d’àudio et genera l’audacity per defecte. Si és ogg me sembla que no hauries de tindre cap problema per pujar-lo. Quina extensió tens quan l’exportes?

  si no utilitzes música lliure: primer, has de ser conscient que estàs cometent una il·legalitat. Segon, si ho puges a blip.tv pot ser que en qualsevol moment t’esborren l’arxiu, ja que ells no volen tindre problemes amb l’SGA €. Pot mirar de pujar-ho a alguna altra banda, com ara a podomatic, però segurament tindràs els mateixos problemes. També pots mirar de pujar l’arxiu en qualsevol altre lloc, com ara algun que et permete pujar arxius de manera gratuïta com si fos una web, i després només caldrà que poses un codi de reproductor amb el de l’adreça a on es troba l’arxiu (com el de dalt).

  D’entrada, el que t’he de recomanar és que utilitzes música lliure, i t’estalviaràs problemes de hosting, i de retruc legals! 😛

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.