el basar de les espècies

Els altres bibliotecaris

A cal Bauen_blog, amb l’excusa del setembre i del principi de curs, han iniciat una nova secció anomenada Els altres bibliotecaris. Volen realitzar una sèrie d’entrevistes a persones que no són bibliotecaris, però que creuen que poden aportar alguna cosa a l’ofici dels custodis dels llibres. Crec que és una molt bona idea, i que no només pot interessar a gent del sector sinó que pot servir per tal que la gent, des de fora, puga veure el continu interès que existeix des d’àmbits professionals (tot ique no sempre és tan evident com ara) per connectar amb la gent i entaular un diàleg de tu a tu.

A la primera entrevista li ha tocat el rebre a un servidor. Tot seguit us la copio, tot i que us recomano visitar l’extraordinari bloc des d’a on ha sorgit la iniciativa.

Qui ets?
Sóc Jaume Llambrich, calero. M’agrada la ciència-ficció i la fantasia, tinc un bloc i de gran seré cosmonauta.

A què et dediques? Com és el teu treball?
Em dedico al món de l’edició dels llibres a la universitat. M’encarrego de la coordinació editorial, que ve a ser la direcció de tot el procés de producció del llibre, des de la recepció dels originals fins a preparar les presentacions, passant per tots els passos entremitjos (que en són molts!). Si els voleu saber, doneu-li una ullada a l’Ortotipografia del Pujol&Solà, o al Manual de autoedición del Martínez de Souza.

Com vas arribar fins aquest treball?

Per casualitat. El darrer curs dels meus estudis universitaris vaig fer una assignatura sobre edició amb el JM Pujol, i tot just aquell any em van cridar per fer de becari al Servei de Publicacions de la universitat. A partir d’aquell moment el meu amor a la lectura es va transformar en passió per la manufactura.

Què creus que pots aportar a la biblioteconomia, i que no pugui fer un bibliotecari?
Una visió “alternativa” de la seua situació. Per una banda sóc usuari, per l’altra sóc productor de la seua matèria primera. Això fa que puga incidir en aspectes que habitualment els bibliotecaris no tenen en compte. Mireu, per exemple, les anotacions que vaig fer a una xerrada de bibliotecaris anomenada “Imagina la teva biblioteca”.

Creus que la biblioteconomia interessa només als bibliotecaris?
Aparentment sí. Però la veritat és que és una ciència que interessa a molta gent, encara que ella no se n’haja donat compte. Mireu els editors, per exemple. La seua principal meta és que la gent llegeixe llibres, molts llibres (que després n’acabaran comprant). La biblioteca, doncs, és una eina fonamental i indispensable per al foment de la lectura, i tots els esforços que esmercem a col·laborar amb els bibliotecaris al final ens retornen amb nous lectors-compradors.

Com valores la teua relació amb els bibliotecaris?
Jo m’hi porto molt bé. Tinc uns quants amics blocaires que són bibliotecaris, i en la seua majoria són molt frikis (cosa que ens agermana). A la meua feina una de les primeres coses que vam fer en engegar l’editorial universitària va ser posar-nos en contacte amb els bibliotecaris de la institució, per coordinar-nos i donar-nos suport. I ens va la mar de bé.

8 thoughts on “Els altres bibliotecaris

 1. bajoqueta

  Així que calero eh? 😉

  És la meua carrera-no-realitzada, la de bibliotecaria. Potser en una altra vida 🙂

  Tot canvia, i els serveis que ofereixen les biblioteques també ha de canviar, sinó es quedaran en un altre nivell. S’han d’oferir noves coses que porten a la gent a llegir més llibres.

 2. Daniel Gil

  Jacme,
  gràcies a tú per implicar-te decididament en aquesta iniciativa, i per respondre a les preguntes. Eres un dels candidats que tenia en ment, per la teua implicació i el teu coneixement del món editorial i dels llibres en general.
  L’entrevista ha estat molt bé!

 3. Jacme

  @bajoqueta: pos sí. Ara, sempre estàs a temps de ser bibliotecària! has utilitzat mai Librarything?

  @ai La Moños! què se n’haurà fet d’ella? 😀 però bé, l’entrevista del cal bauen era d’abans de la meua mediaticitat! és un visionari!

  @daniel: ha estat un plaer col·laborar amb tu, el bloc és d’altíssima qualitat i no sé si al final per culpa meua l’acabaran tatxant de friki… 😀

 4. Ferran - Un que passava

  Són imaginacions meves o els enllaços als blogs amics abans no hi eren? Almenys a can Bauen no hi són… no havia volgut dir res, però ara no em deixes més remei: ens ha dit friquis! A per ell! 😉

  (A tot això, bona entrevista i bona iniciativa).

 5. Jacme

  he, he,he… els enllaços no hi eren, són de collita pròpia, així que no cal que el crucifiqueu a ell… he estat jo! 😀 i sí, sou frikis! o qui sinó un friki posaria al seu bloc una peça d’òpera klingon? 😛

 6. Aurora

  Ja sabia jo que el teu salt a la fama mundial era només qüestió de temps… i ben poc pel que es veu! 😉
  Un petonàs enooormeee, Jaume!!! Muacs!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.