el basar de les espècies

La Setmana de l’Accés Obert

Us imagineu un món en què tothom participi lliurement de la vida cultural de la comunitat, gaudeixi de les arts i participi i es beneficiï del progrés científic? Doncs és un món possible, que descriu l’article 27 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Aquesta premissa, com bé us podeu imaginar, no és tan fàcil de dur a terme. I, en el món del coneixement científic, ens trobem amb què sovint és molt difícil accedir als coneixements que, dia rere dia, la Humanitat atresora.

Actualment ens trobem que el finançament públic de la recerca universitària disminueix constantment, mentre el preu a llibres i revistes de continguts acadèmics no para d’augmentar. El sistema convencional de publicació és costós per a les institucions i, fins un cert punt, inviable. La principal raó és que restringeixen l’accés a la producció científica, i investigadors i institucions han de pagar doblement pels treballs publicats (perquè per una banda financen l’estudi, i per l’altra han de pagar per poder accedir als articles i llibres que se’n deriven).

Internet permet trencar aquesta dinàmica, fent possible una difusió fàcil i ràpida d’idees i investigacions, i democratitzant així els coneixements (amb la viquipèdia en tenim un exemple ben clar). És per això que un grup de científics, en un llunyà 2002, es van reunir a Budapest per definir com s’havia de vehicular la informació acadèmica a la xarxa, i així buscar un acord ampli per tal que les institucions es comprometessin a fomentar l’accés obert a la producció científica finançada amb fons públics.

L’Accés Obert és digital, en línia, sense despeses per part de l’usuari, i no està sotmès a cap tipus de restricció pel que fa a la lectura dels textos. I aquests dies per tota la xarxa i arreu del món se celebra  la Setmana de l’Accés Obert, una iniciativa que vol arribar a tothom mitjançant activitats i presentacions, tant en el món digital com en el real. Busqueu el hastag #CiènciaOberta o #OpenAccessWeek, o bé entreu a la pàgina www.openaccessweek.org. És el moment ideal per capbussar-s’hi i descobrir tot un món de lectures i recursos que mai us hauríeu pogut ni imaginar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.