Ara que la qüestió escocesa està ben viva (llegiu l’article de l’Enric Castelló, per exemple) m’ha vingut a la memòria un documental de cartògrafs del segle XVI que vaig veure al 33 (he intentat recuperar les dades però m’ha estat impossible), i com que tenia a mà els enllaços de mapes pel post de l’altre dia, pos m’he posat a navegar i xafardejar…
El motiu és que en el documental es veia com els cartògrafs anaven i venien de les corts europees, i com el seu ofici era molt més semblant al d’un espia o al d’un agent de seguretat nacional que al de cartògraf ja que els mapes, en aquella època, eren informació privilegiada, i un bon mapa podia assegurar l’èxit d’una campanya bèl·lica o els beneficis d’una ruta comercial… o podia fer creure la puixança d’una potència europea.
I d’aquí venia que en segons quins mapes Escòcia es podia veure més gran (en els francesos i escocesos) o més menuda (els anglesos). Era l’època en què Maria Stuart era reina francesa i calia donar la impressió que l’aliança amb Escòcia podia ser molt profitosa per als gals…
Així que he trobat una fantàstica pàgina amb mapes de les Illes britàniques i m’he posat a comparar. I sí, n’hi ha en què la Caledònia pareix més gran que en d’altres… Al mapa de Cluver, al mapa de Lily i al mapa d’Ortelius (que és el que crea l’estil d’orientar el nord a la dreta en les representacions de les Illes) pareix més gran que al mapa de Blaeu o al mapa de Bertius…
No he pogut trobar cap referència de pàgina web o llibre que parle de tot este enredo de palangre, així que si algun navegant en sap alguna cosa, que no dubte en ressenyar-ho en este mateix quadern de bitàcola!
En qualsevol cas, si estessem al segle XVI, em pregunto com representaria l’Institut Cartogràfic de Catalunya a la nostra benvolguda Escòcia… segurament la farien ben gran! 😀
Mapa de les Illes de Mercator, de qui ja vam parlar fa temps, i no teniu cap excusa ara si no el coneixeu…
Escut del regne d’Irlanda i Escòcia en l’AAR de Travis. Made in jo. 😀.
M’encanten aquestes entrades XDD
Salut!
ho dius pels mapes o per l’AAR? 😀
gràcies!