el basar de les espècies

Escòcia i els mapes

Ara que la qüestió escocesa està ben viva (llegiu l’article de l’Enric Castelló, per exemple) m’ha vingut a la memòria un documental de cartògrafs del segle XVI que vaig veure al 33 (he intentat recuperar les dades però m’ha estat impossible), i com que tenia a mà els enllaços de mapes pel post de l’altre dia, pos m’he posat a navegar i xafardejar…

El motiu és que en el documental es veia com els cartògrafs anaven i venien de les corts europees, i com el seu ofici era molt més semblant al d’un espia o al d’un agent de seguretat nacional que al de cartògraf ja que els mapes, en aquella època, eren informació privilegiada, i un bon mapa podia assegurar l’èxit d’una campanya bèl·lica o els beneficis d’una ruta comercial… o podia fer creure la puixança d’una potència europea.

I d’aquí venia que en segons quins mapes Escòcia es podia veure més gran (en els francesos i escocesos) o més menuda (els anglesos). Era l’època en què Maria Stuart era reina francesa i calia donar la impressió que l’aliança amb Escòcia podia ser molt profitosa per als gals…

Així que he trobat una fantàstica pàgina amb mapes de les Illes britàniques i m’he posat a comparar. I sí, n’hi ha en què la Caledònia pareix més gran que en d’altres… Al mapa de Cluver, al mapa de Lily i al mapa d’Ortelius (que és el que crea l’estil d’orientar el nord a la dreta en les representacions de les Illes) pareix més gran que al mapa de Blaeu o al mapa de Bertius…

No he pogut trobar cap referència de pàgina web o llibre que parle de tot este enredo de palangre, així que si algun navegant en sap alguna cosa, que no dubte en ressenyar-ho en este mateix quadern de bitàcola!

En qualsevol cas, si estessem al segle XVI, em pregunto com representaria l’Institut Cartogràfic de Catalunya a la nostra benvolguda Escòcia… segurament la farien ben gran! 😀

Mapa de les Illes de Mercator, de qui ja vam parlar fa temps, i no teniu cap excusa ara si no el coneixeu…

Escut del regne d’Irlanda i Escòcia en l’AAR de Travis. Made in jo. 😀.

2 thoughts on “Escòcia i els mapes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Something is wrong.
Instagram token error.
Follow